Caran d' Ache

EXKLUZÍV ÍRÓSZEREK ÉS KIEGÉSZÍTŐK, SVÁJCI MINŐSÉG

A CARAN d’ACHE írószergyártó céget Arnold Schweitzer (1885-1947) alapította 1924-ben, Svájcban, Saint-Gallenben. CARAN d’ACHE volt a művészneve a híres francia festő-karikatúristának, Emmanuel Poiré-nak.
Ma a CARAN d’ACHE a világ egyik vezető exkluzív írószer gyártója.
A cég filozófiája: csúcsminőség, kutatás-fejlesztés, tökéletesség és tradíció. A Cd’A szimbólum garantálja az írószerek és más luxus használati tárgyak kivételes minőségét. A kézi munkával gyártott termékek tökéletessége és az elegáns forma egyesíti a svájci kézművesség tradícióit: a szépség iránt való érzékenységet, valamint a vágyat a minőség és a technikai tudás egyesítésére.
Az alapvető írószer kollekciók mellet a CARAN d’ACHE - főként a műértők, a gyűjtők és a befektetők örömére - kivételes alkalmak, illetve kiemelkedő korok által inspirálva számos limitált darabszámú műremeket is megalkotott (La Modernista, Hong Kong ’97, La Poya…). A CARAN d’ACHE készítette a világ legdrágább töltőtollait. A Geneve Diamonds & Emeralds tollteste 18 karátos aranyból készült, 4177 darab gyémánttal (14 karát) és 108 darab smaragddal (0,22 karát) díszítve. A La Modernista Diamonds tollteste ródium bevonatú ezüstből készült, 5072 darab gyémánttal (20 karát) és 96 db rubinnal (0,32 karát) díszítve.
A híres, 1985-ös szovjet-amerikai szerződést is CARAN d’ACHE töltőtollal írta alá Ronald Reagen és Mihail Gorbacsov.
Az aranyozott, illetve ezüstözött exkluzív CARAN d’ACHE írószerek felületi bevonata 10 micron vastag, ellentétben az írószergyártásban elterjedt 8 micronos technológiával. Az arannyal bevont felületek esetében ez 8 micron 18 karátos és 2 micron 22 karátos aranyat jelent. Ez az oka annak, hogy a CARAN d’ACHE termékek akár 30 évig is megtartják szépségüket, mindennapos használat során is. Természetesen minden CARAN d’ACHE exkluzív írószerre élettartam garancia érvényes, az esetleges gyártási hibákra vonatkozóan.

ECRIDOR KOLLEKCIÓ

A CARAN d’ACHE 1955-ben kezdte el a golyóstollak gyártását az Ecridor kollekcióval, amely egy golyóstollból és egy „Fixpencil” nyomósirónból állt. Arany, aranyozott, ezüst, ezüstözött és krómozott kivitelben volt kapható.
A tollak jellegzetes hatszögletű formája napjainkra sem változott, viszont bővült a választék. Több család is töltőtollal és roller irónnal bővült, illetve 2002-től az ezüstözött felületeket védő ródium réteggel vonják be, hogy megakadályozzák a felületi oxidációt.
Más márkás írószerei közül klasszikus hatszögletű formájával, tökéletes kidolgozásával, alakjának klasszikus szépségével tűnik ki.
A Retro családnál használták először a módosított kidolgozású klippet és itt került először az írószerek kupakjára, illetve nyomógombjára az új CARAN d’ACHE logó.
A kollekció legújabb tagja az Ecridor XS - a „mini” Ecridor család. Az írószerek öt különböző mintázattal készülnek, felületkezelésük ródium bevonatú ezüstözés. Az XS család tagjai golyóstoll és nyomósirón változatban készülnek.

Ecridor Ecridor

HEXAGONAL KOLLEKCIÓ

A hatszögű keresztmetszetű, kissé kúpos testkiképezésű írószerekből álló kollekció hozta meg az igazi hírnevet a CARAN d’ACHE számára, amelyet immár tradicionálisan forgalmaznak és fejlesztenek.
A klasszikus családok aranyozott tolltesttel és kiegészítőkkel készülnek és a hatszöget alkotó lapokat kézi munkával kemény, fénytartó kínai lakkal vonják be így elérve a fekete vagy márványos barna színt. A töltőtollak hegye 18 karátos aranyból készült, az írócsúcs ruténium-irídium ötvözet.
A 2002-ben bemutatott Carbon Fire család csak az írószerek formavilágában támaszkodik a tradíciókra. A tolltest ródiummal bevont ezüstözést kapott, a hatszöget alkotó lapokat, olyan karbonszál-szövet díszíti, amelyből többek között a versenyautók, motorcsónakok is készülnek. Speciális szerkezete miatt dombornyomottnak tűnik. A töltőtoll hegye ródium bevonatú 18 karátos arany.
A Hexagonal írószerek ergonómiai tulajdonságai kimagaslóak.

  • hexagonal
  • hexagonal
  • hexagonal

LÉMAN KOLLEKCIÓ

A Léman kollekciónál jelent meg először a sötétvörös alapon lévő új Cd’A logó, amely az 1998 februárja után gyártott összes CARAN d’ACHE termék azonosítója. A klasszikus forma mellett a tollak jellegzetessége a formatervezett kupakban végződő ívelt klipp. A kupakba egy rugós mechanizmust építettek, amely nagyobb hatékonyságot biztosít és garantálja a hosszú élettartamot.
A lakkozott arany kiegészítővel ellátott töltőtollak hegye két árnyalatú, ródium bevonatú 18 karátos arany. A ruténium-irídium ötvözetből készült tollhegy-csúcs tartósságot és a kényelmes használatot tesz lehetővé. A ródium kiegészítőkkel készülő tollaknál a tollhegy teljes ródium bevonatot kapott, hogy harmonizáljon a toll egészével. A tolltest lakkozása időtállóvá teszi a felületet, hosszú időn át megőrizve színét, fényét.
A kollekcióhoz tartozó írószerek - töltőtoll, roller irón, golyóstoll, nyomósirón - zafírkék, zöld és ébenfekete színváltozatban készülnek aranyozott vagy ródium bevonatú kiegészítőkkel.
A sikeres kollekció a közelmúltban két új családdal bővült. A Godron családnál az írószerek felülete bordázott, bevonatuk arany, illetve ródium. A Mirror család esetében a tolltest bevonata simára polírozott ródium.

  • Léman
  • Léman
  • Léman

MADISON KOLLEKCIÓ

A kecses áramvonalas írószerekből álló kollekció volt az első a CARAN d’Ache történetében, amelyhez töltőtoll is tartozott. A CARAN d’ACHE gyártási hagyományainak megfelelően aranyozott, illetve ezüstözött írószerek felületi bevonata 10 micron vastag. A töltőtollak hegye 18 karátos aranyból készült, az írócsúcs ruténium-irídium ötvözet. A tollak kard alakú klippje berillium-bronz ötvözet. Ez a klasszikus Madison.
A Madison II. család a CARAN d’ACHE legújabb fejlesztése. Az írószerek kecses formája természetesen megmaradt, de megváltozott a klipp kialakítása és a toll szerkezete. A Leman kollekciónál megismert és bevált rugós mechanizmussal ellátott klipp váltotta fel a kard alakú csíptetőt. A kupakban a rotációs helyett, teleszkópos tollszerkezet kapott helyet.
A golyóstollak és nyomósirónok aranyozott, illetve ródium bevonatú ezüstözéssel felületkezelt változatba, kétféle mintázattal készülnek.

  • Madison
  • Madison
  • Madison